Nattskärra (Caprimulgus europaeus), European Nightjar

Långa knarrande toner errrrrrrr, urrrrrrr, errrrrrr, urrrrrrr. Ljudet av hanens sång låter långt i sommarnatten. I timmar håller sången på med kortare pauser. Ljudet skiftar lite i ton, det beror på att nattskärran vrider sitt huvud åt olika håll. Han talar om för andra nattskärror att just den här platsen är min.

Har man tur får man se fågeln. Snabbt och skickligt flyger den på jakt efter nattflygande insekter som den fångar i flykten. Vingarna ser nästan för långa ut när den fladdrar omkring, ena gången stiger den snabbt för att i nästa ögonblick störtdyka in bland täta grenar och ibland stannar den helt upp i flykten, för att sedan kvickt landa på marken. Ibland så slår hanen ihop vingarna i ett klatschande ljud, även det en revirmarkering.

På vingarna och stjärtfjädrarna har hanen stora vita fläckar, det ser ut som flygplanens positionsljus. Fågeln har ett brunt och grått kamoflage som gör den oerhört svår att upptäcka där den sitter på dagen och för att synas ännu mindre så kisar den med ögonen. Fågeln är en utpräglad insektsspecialist framför allt skalbaggar fångas skickligt med den stora munnen. Nattskärran bygger inget bo utan lägger äggen direkt på marken och både hanen och honan hjälps åt med ruvningen. Nattskärran är en flyttfågel som kommer till oss från Afrika, från maj till september kan man få se den här.

Copyright Leif Gustavsson 2008

Fåglar