Skogens väsen

Tittar man noga så ser man att den gamla eken visar sitt ansikte.

   

Numera syns aldrig några av skogens väsen, inte ens i de vildaste av urskogar. Beror det på att vi alltid skyndar fram genom livet och bara gör allt för korta besök i naturen. Bara för några hundra år sedan var människans vardagsliv tätt sammankopplat med skog, sjö, fjäll och hav.

När den moderna människan idag vistas i naturen så ska det vara fartfyllt, tufft, adrenalinpumpande och helst med lite krydda av riskmoment, då gärna med lite kroppskada som insats. Tänk bara på alla aktiviteter vi omger oss med. Paintball, bergsklättring, orientering, cross, mountainbike, kajaking, vindsurfing och fallskärmshoppning. Bara för att nämna några av det saker vi har för oss i naturen. Det ska gå fort och gärna ska man ha färggranna, prassliga kläder i något häftigt materiel av senaste modell.

   

Inte undra på att skogens väsen inte visar sig för oss, som vi far fram. Vi kanske måste lära oss det igen. Om vi verkligen vill se något. Det som vi tycks ha glömt bort. Att färdas tyst i skogen. Att bara vara där, tyst och stilla för skogens egens skull, och inte rusa fram i jakten på nya häftiga upplevelser. Vem vet, kanske törs då åter igen de urgamla varelserna visa sig för oss. De som våra förfäder för länge sedan såg och trodde på.

   
 
   
 
   
 
   
 
   
Copyright Leif Gustavsson 2008  
   
Natur